Wolfgang Schäuble – 45 år i det tyske parlament

Wolfgang Schäuble – 45 år i det tyske parlament

Den 24. oktober 2017 blev Wolfgang Schäuble valgt som “Bundestagspräsident” (formand for folketinget i DK). For den 75 årige jurist – med den fulde titel dr.jur, som ikke er uvæsentlig at bruge, når man taler med en tysker, der blandt andet har en akademisk grad – er det en kulmination af et politisk livsværk. Han blev valgt til den tyske “Bundestag” i 1972, og dengang var det et helt andet Tyskland.

Dengang hed kansleren Willy Brandt, der var socialdemokrat. Hovedstaden hed Bonn og landet Vesttyskland. Den kolde krig rasede, og ordene mellem øst og vest i Tyskland var ikke hjertelige, men man prøvede at nå hinanden. Der var terrorisme i Tyskland. “Rote Armee Fraktion” med den berygtede Baader-Meinhoff gruppe førte an sammen med en masse andre ekstremister, der enten holdt med PLO, Den afrikanske liga, de røde Khmeeer, osv. Efter ´68 oprøret blev det pæne og etablerede samfund i Vesttyskland virkelig udfordret.

Da Willy Brandt måtte trække sig som kansler i 1974, var det kort før den store oliekrise, og landet fik den økonomiske nedtur at mærke, hvilket var en voldsom kontrast fra “Wirtschaftswunder” (det økonomiske vidunder) i 1960´erne. Helmut Schmidt, fra Hamburg, der ligeledes var fra SPD, måtte tage over som kansler og forblev det indtil 1982, hvor en anden Helmut, nemlig Kohl fra CDU, overtog kanslerposten og beholdte den i 16 år.

Wolfgang Schäuble oplevede altså at være i opposition, men også at lede en regeringsfraktion, samt at være minister af flere omgange. Han har ledet Kohls kanslerkontor, været indenrigsminister samt finansminister – sidstnævnte i 8 år under Angela Merkel.

Den 12. oktober 1990 blev en skæbnesvanger dag for Wolfgang Schäuble. Ved et vælgermøde i byen Oppenau, blev han skudt af Dieter Kaufmann, som affyrede 3 skud mod ham og kvæstede store dele af hans ansigt og ryg, hvilket betød, at Schäuble overlevede, men blev lam fra lænden og ned. Efter 3 måneders intensiv pleje vendte han tilbage i offentligheden og har sidenhen været henvist til sin kørestol.

Han beskrives som sejlivet, stædig og kan til tider virke en smule arrig. Men han mestrer det politiske håndværk og er respekteret af mange – også uden for sit eget parti.

At Wolfgang Schäuble kunne være blevet “Bundespräsident”, var en oplagt mulighed, men han mente, at han kunne tjene sit land bedre som finansminister og nu som formand for det tyske parlament. I Tyskland er statsoverhovedet udelukkende repræsentativ og har ingen egentlig politisk magt.

For magtmennesket Schüble virkede det ikke til at være den ideelle udgang på 45 års politisk virke.

Schäubles private ramme tager udgangspunkt i Freiburg im Breisgau, som ligger i den varmeste del af Tyskland, ved udkanten af Schwarzwald i Baden-Würtemberg.

 

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.