Wartburg – fra slot til skrot

Wartburg – fra slot til skrot

Ved byen Eisenach troner den gamle borg Wartburg over byen. Som sådan er det “endnu” et fæstningsværk fra den tidlige middelalder, og netop fordi Martin Luther tilbragte tiden på netop Wartburg, anvendte han tiden til at oversætte biblen i årene 1521-1522. Netop i år, 2017, fejrer vi reformationens 500 års fødselsdag, og Martin Luther spiller som bekendt en væsentlig rolle i denne historiske begivenhed i 1517 med sine teser.

Denne begivenhed har ført til, at mange mennesker besøger netop Wartburg, og igen sanser og fornemmer den stemning, der er i og omkring borgen.

Men navnet Wartburg er også kendt for noget helt andet end Luther og borgen. Det er jo også navnet på den meget berømte bil, som mange østtyskere kunne købe i DDR. Fabrikken lå ligeledes i Eisennach, og der rullede tusinde af modeller ud, siden fabrikken så dagens lys i 1898 under navnet Automobilwerk Eisenach . 

Serieproduktionen startede for alvor i 1950´erne og endte med genforeningen. De sidste biler, som blev solgt, kostede i produktion omkring 14000 mark, men salgsprisen var max. på omkring 7500 mark, hvilket ikke var den bedste forretning.

Det kunne tage mellem 12 – 14 år, før man fik sin bil leveret. Som eksport var det primært i østblokken, men også i lande som Finland, at man kunne købe sig en Wartburg.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.