Thüringen

Skov så langt øjet rækker, natur og en masse historie inden for minedrift og beretninger fra 2. verdenskrig. Mere end 31 % af landet er dækket af skov, og det forsøger man også at brande aktivt i forhold til at lokke turister til Thüringen. Der er mange delstater, der med fordel kan bruge naturen som en del af en fortælling til netop turister mm, men derudover er det ligeledes det traditionsrige centrum for produktion af præcisioninstrumenter for Jena (Carl Zeiss). Glasindustrien befinder sig primært i Ilmenau og Lauscha. Hertil kommer produktion af tekstil og farmaceutiske produkter, ligesom der er store trykkerier i Pößneck, Gotha og Altenburg. Nærings- og nydelsesmiddelindustrien med fremstilling af spiritus og tobaksvarer koncentrerer sig om Erfurt, Gotha, Weimar, Mühlhausen og Nordhausen.

Under 2. Verdenskrig oprettedes underjordiske rustningsfabrikker i Thüringen, som områdets mange kz-lejre, bl.a. Buchenwald og DoraMittelbau, forsynede med arbejdskraft. Thüringen blev indtaget af den amerikanske hær i april 1945, men overgik i juli til sovjetisk militærforvaltning. Der blev, som i de andre tidligere delstater i DDR, etableret et SED ledet styre, og dette varede frem til genforeningen i 1990. Efterfølgende blev en del af de statslige virksomheder nedlagt, og det førte til en masse arbejdsløshed. Dette er dog ved at vende igen, og der kommer lidt mere skred i små og mellemstore virksomheder.

Delstatens nuværende ministerpræsident Bodo Ramelow fra partiet “Die Linke” er den første fra netop det parti, der leder regeringen i landet. Dette skal ses som en udvikling, da partiet blandt andet udspringer fra det tidligere østtyske PDS, der ligeledes udspringer fra netop SED.

Faktaboks

16.202,14 km²

2.170.714

1,55 børn pr. familie

60.882 personer

De største grupper i antal udlændinge:

  • Polakker
  • Syrer
  • Rumæner
  • Afghaner
  • Syrere
  • Maskinindustrien
  • Metalindustrien
  • Mikro og nanoteknologi
  • Medicinalindustri
  • Sundhed og socialsektoren

Bodo Ramelow, har været ministerpræsident siden 2014 og leder Tysklands første rød-rød-grønne regering, bestående af SPD, die Linken og Bündnis 90/die grünen.

Valget i efteråret 2019, har efterladt store udfordringer i forbindelse med dannelsen af en stabil regering. I et par dage var det FDP politikeren Thomas Kemmerich, der blev valgt til ministerpræsident af landdagen, mest fordi AFD lavede en taktisk manøvre, der sendte en AFD mand ind i kampen som ministerpræsident, men fejlede, da Kemmerich så fik stemmerne. Der var voldsom tumult i landdagen og efter et par intensive dage, stille Kemmerich sit mandat til rådighed og Bodo Rammelow fik et comeback. Luften skal renses ved et potentielt landdagsvalg i 2021, men grundet Covid-19, er det ikke sikkert det bliver til noget.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.