Rheinland-Pfalz

Velkommen til en delstat, der ikke flyder i mælk og honning, men til gengæld flyder i vin! Rheinland-Pfalz er kendetegnet ved, at de står for 70 % af den samlede vinhøst i Tyskland. Der ligger rigtig mange “Winzer” (som er betegnelsen for vindyrkere) i denne egn af Tyskland, og man kan få sig nogle helt fantastiske ture rundt langs de vingårde, som er placeret ved Rhinen – samt i mange andre smukke ruter, jeg vil beskrive nærmere gennem den kommende tid.

Derudover tegner større industrier også området, deriblandt den kemiske virksomhed BASF I Ludwigshafen, skoindustrien i Pirmasens og smykkesten i Idar-Oberstein. I byerne Koblenz, Trier, Mainz, Ludwigshafen am Rhein, Kaiserslautern, Pirmasens og Idar-Oberstein finder man ligeledes nogle meget vigtige kongres- og messebyer.

Energiforsyningen baserer sig på kernekraftværket Mülheim-Kärlich samt olie, naturgas og vandkraftværkerne langs Mosel. Der arbejdes på at lukke ned for al kernekraft i Tyskland senest i år 2022, og det vil også have store konsekvenser for de områder, hvor disse kraftværker ligger, både i forhold til arbejdspladser og de miljømæssige konsekvenser, der følger disse afviklinger og lukninger.

Allerede i Nordrhein-Westfalen kan man mærke skiftet mellem det protestantiske og katolske Tyskland. Således er overvejende flest indbyggere katolikker med over 50 %, og protestanterne udgør omkring 35 %.

 

Delstaten har nationale grænser op til Belgien, Frankrig samt Luxemburg, og derfor er det også helt almindeligt, at fransk tilbydes som fremmedsprog, for netop at give de unge mennesker gode muligheder for at begå sig rent erhvervsmæssigt i disse grænseregioner. Det lille forbundsland Saarland ligger puttet godt ind mod vest, og mod syd ligger den store delstat Baden-Württemberg. Mod øst ligger Hessen og endelig mod nord Nordrhein-Westfalen. Der er altså tale om en delstat med nogle gode muligheder for grænseoverskridende samhandel og samarbejde.

Med Mainz som sin hovedstad har Rheinland-Pfalz, som nogle andre delstater, valgt ikke at have nødvendigvis den største by som hovedstad. Der bor ca. 200.000 mennesker i byen. Derudover ligger tv stationen ZDF (das Zweite Deutsche Fernsehen) i byen og har gjort dette siden 1963.

Faktaboks

19.854,36 km²

4.052.803

1,46 børn pr. familie

348.006 personer

De største grupper i antal udlændinge:

  • Tyrkere
  • Polakker
  • Italienere
  • Rumænere
  • Syrer
  • Kemiske og farmaceutiske produktioner
  • Leverandør til komponenter indenfor bilindustrien
  • Maskinbyggeri
  • Vinproducenter

Socialdemokraten Malu Dreyer har dannet regering med partiet de grønne samt FDP, siden 2016 også kaldet i Tyskland for “Ampel Koalition” Ampel er betegnelsen for signalet i et lyskryds og her er de tre farver, der repræsenterer partierne at finde. Rød, gul og grøn.

Første gang Dreyer blev ministerpræsident, var i 2013, hvor hun afløste Kurt Beck, der måtte træde tilbage, af helbredsmæssige årsager.

Næste gang der er valg til landdagen i Rheinland-Pfalz, er 2021.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.