Det er hovedstaden i Brandenburg! Derom ingen tvivl. Jeg ville også støde en del mennesker, hvis jeg påstod at Brandenburg er en forstad til Berlin. Det er det på ingen måder! Det der er særligt, er nærmere, at tager man S toget fra “Hauptbahnhof” (hovedbanegården – tegnet af Meinhard von Gerkan) i Berlin også kaldet Linje S7, der går helt fra Ahrensfelde i det gamle Østberlin til Potsdam i det tidligere DDR, så ser man rigtig mange kontraster på turen. Helt fra de grå beton byggerier “Plattenbau” i øst til, “Tiergarten” (Sony centeret er tæt på) til det faschionable Charlottenburg i og videre ned til det naturrige område ved “Grunewald” og ikke mindst “Wannsee“. Jeg kan kun anbefale at sætte sig i toget og dermed se mange lag og berømte steder på ruten. Senere kommer der et helt afsnit under delstaten Berlin, hvor jeg giver rutebeskrivelser og tips til Berlins mange S-togs ture.
Potsdam emmer af historie og selvom byen også fik sin voldsomme andel af de allieredes bomber under 2. verdenskrig og har overlevet et kommunistisk styre, der mere end gerne ville gøre op med imperialitiske byggestile, som Preussen og det senere “Kaiserreich” har opført i stor stil, så ser man mange spændende palæer, slotte og embedsboliger, der tager en med tilbage i tiden. Potsdam er regeringsby for delstaten Brandenburg og parlamentet holder til i det ny opførte “Stadtschloss“.
Efter krigen i 1945, stod slottet tilbage som en ruin. Styret i DDR, valgte at sprænge resterne af slottet i slutningen af 1950´erne og man anlagde veje og små parker ovenpå de tidligere grundstene. Murbrokker og andet blev hældt i nogle store udgravede huller i de omkringliggende områder og dermed begravede man de preussiske kongers tidligere residenspalæ.
Efter genforeningen i 1990, og med realiseringen af delstaten Brandenburg, skulle man også med tiden finde ud af, at etablere en “Landtag” (betegnelse for visse delstaters paralamenter). Desuden skulle man igen, til at kigge på mange byers helhedsplaner og her var Potsdam ikke en undtagelse. Det store grønne areal, der virkede unaturligt i bymidten, var til diskussion. Visse stemmer mente, at man skulle genopføre “Stadtsschloss”. Tiden skulle modnes og pengene skulle findes og i 2010, blev det første spadestik taget. Det oprindelige budget hed 80 millioner euro og blev sidenhen øget til 110 millioner samt en privat donation på yderligere 20 millioner. Denne donation betød, at man ikke skulle “nøjes” med en moderne facade, men at man havde midlerne til at udgrave de murbrokker og søjler mm, der lå begravet og dermed kunne reetablere den oprindelige facade fra det 17 århundrede.
I 2014 blev bygningen taget i brug og i dag, er der en fin forbindelse mellem det historiske og det nutidige. Det blev i mine øjne en meget pragmatisk løsning, der dog på smukkeste vis forbinder de stolte linjer fra Preussens storhed.