Hamburg – er mere end St. Pauli

Hamburg – er mere end St. Pauli

…men hold op en dejlig bydel. Her er plads til høj og lav. Punkeren, turisten, hipsteren, gangsteren og alle andre, der simpelthen elsker mangfoldighed. Denne særlige bydel er et fantastisk besøg værd. Der er skrevet stolpe op og ned om dette sted, og jeg vil ganske kort komme ind på nogle særlige steder, der netop er så specifikke, at det ikke finder sit lige her i Danmark.

3 gange om året er der en kæmpe(!) begivenhed, som kaldes “Hamburger Dom”, der ligger på Heiligengeistfeld. Dom er en betegnelse, der betyder Domkirke, men i denne sammenhæng er der altså tale om noget helt andet, der på ingen måder har noget med tro at gøre – det skulle da lige være troen på festligheder og tivoli. Dom er for både store og små, og man kan gratis gå igennem festpladsen. Ønsker man at prøve noget, betaler man for en tur ved hver enkel forlystelse. Ofte koster de et sted mellem 3 – 6 euro pr. person. På hele pladsen, der har mere end en indgang, vil man være omgivet af farvestrålende boder med alverdens tyske specialiteter såsom “Lebkuchenherzen” (honningkagehjerter med glasur), “Schmalzkuchen” (fedtkager), “Mutzen” (en specialitet, der kommer fra Rheinområdet, som er små dejkager med flormelis), disse er i øvrigt en af mine farvoritter. Man har også boder, der udelukkende sælger syltede agurker, hjemmelavet kartoffelchips og majskolber med smør. Det er altså relativt selvforskyldt, hvis man forlader det her sted sulten og uden smil.

Man kan naturligvis ikke nævne St. Pauli, uden også at trække referencer til deres unikke miljø med bodegaer, klubber samt Herbertstrasse, hvor kun mænd må komme. På denne gade færdes letpåklædte kvinder, som også fordeler sig ud over Hans Albers platz. Dette er måske set før, men man kan ikke undgå at blive en smule fascineret over den socialrealisme, der udspiller sig lige foran næsen for én. Herbertsstrasse er ikke et skummelt sted, tværtimod kommer turister gående med deres børn, englændere valfarter til stedet for at holde polterabend og kærestepar kan om sommeren nyde en flaske vin, imens man hører tysk musik fra de omkringliggende pubs. Det bør også nævnes, at der for enden af St. Pauli ligger et 4-stjernet hotel kaldet Arcotel Onyx, der har fået gode anmeldelser.

Turen til St. Pauli kan med fordel også inddrages, hvis man er en skoleklasse på udflugt. En af parellelvejene til St. Pauli hedder Seilerstrasse og viser med alt tydelighed skyggesiden ved de kulørtelamper på Reeperbahn. Her er hjemløse, trækkerdrenge og prostitueret transkønnede, der lever side om side med narkomaner og hunde. Man har altså, inden for en radius på 1 km., alle samfundslag repræsenteret, som med fordel kan skabe grobund for videre drøftelse i et undervisningrum.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.