Hamburg

Moin Moin eller Hummel Hummel – Mors Mors

Hamburg byder dig til tider velkommen med den typiske form for hilsen “Moin” – både i daglig omtale og mere typisk for selve Hamburg. Den sidste hilseform bruges primært i dag som en form for kendingshilsen, enten til fodboldkampe eller når folk fra Hamburg møder hinanden udenbys rundt om i verden. Hummel var efter signende efternavnet på en mand, der gik og slæbte rundt på tunge sække i 1800 tallets Hamburg. Når han så blev tiltalt og var ved at bukke under for det fysiske slæberi, svarede han “Mors Mors”. For de sarte læsere kan der nu opstå ukvemsord, men det er direkte oversat “Røv”. Folk kaldte på ham og vidste dermed, at de ville forstyrre ham, hvortil han svarede “Rend mig i røven”. I dag er det dog ikke den hårde udlægning, men det er måske meget typisk for, hvad Hamborg også er.

Byens udtryk

Ankommer man til Hamborg, vil man ofte lægge mærke til to karakteristika. Dels er det en gigantisk havne- og containerby, og dels er der ikke en egentlig skyline, som man ellers ofte forbinder med en storby som f.eks Frankfurt. Det er charmerende at stå ved Landungsbrücken og betragte dette syn af utallige kraner og containere, at kigge tilbage og fornemne byens facade mod havet. I de solrige dage virker det fredfyldt, og når tågen og gråvejsdagene går gennem byen, er der en rå og alligevel tryg stemning.

Hamborg er stor. Især efter danske forhold. Men på en eller anden måde ikke større end, at det er nemt at overskue. Det skyldes også det effektive og overskuelige netværk af toge, der fragter millioner af mennesker rundt hvert eneste år.

Handel og historie

Det hanseatiske miljø er i den grad til stede. Købmændende, der dannede rygraden for denne by gennem mange århundrede, er afspejlet i det gamle og flotte “Rathaus” (Rådhuset), der netop hylder disse handlende. De er grundlaget for den enorme rigdom, som byen altid har haft. Et besøg i “Speicherstadt” (Pakhusbyen) giver et klart billede af den stadige handel, der er i Hamburg. Det er ikke et museum. Det er et sted, der emmer af handel med kaffe, kakao, tæpper, råvarer og andre særlige produkter fra hele verden. Er man i centrum, vil man lægge mærke til et strejf af det eksklusive og slentre forbi fashionable butikker, hvor produkterne ikke har prisskilte. Du vil også komme forbi de dyreste adresser i centrum, for derefter kort tid at stå på St.Pauli, der er den meget farverige og kendte bydel i Hamburg, som virkelig rummer alle facetter af menneskets begær, elendighed og trang til latter og moro. Du kan sidde og drikke en “Alsterwasser” (en almindelig pilsner med sprite eller citronlemonade – opkaldt i norden efter floden Alster, der går gennem Hamburg) og just ved siden af dig, ligger en eller flere hjemløse og sover.

Reeperbahn i Hamburg

På selve Reeperbahn, som er gaden, der glider gennem St.Pauli, er der et vildt natteliv, der ofte indbefatter unge piger, som forsøger at kapre en enlig fyr eller en herregruppe for at tilbyde forskellige fornøjelser, der primært er forbeholdt dem, der er færdigudviklet gennem puberteten – disse fornøjelser er ikke billige, og er man flabet over for disse piger, kommer der pludselig et par alvorlige herrer og kvitterer med et par drag over nakken. Der er en indforstået ro og orden omkring prostitutionen, og alle passer deres forretning. Derfor er sikkerheden på St. Pauli god. Ingen er her interesseret i at få ødelagt en god omsætning.

Hamborg tilbyder natur, vand, frisk luft, venlighed, gode pilsner, kultur, musik, seværdigheder og et natteliv, der ikke finder sit lige i Danmark. Husk, at Hamburg kun er omkring 2 timer væk fra den dansk/tyske grænse. Det smager af metropole, og det præsenteres dejligt uhøjtidligt og stadig med den fornemmelse af selvbevidsthed, som en hansestad gerne må have.

Faktaboks

755,30 km²

1.787.408

1,41 børn pr. familie

250.186 personer

De største grupper i antal udlændinge:

 • Tyrkere
 • Polakker
 • Afghaner
 • Portugiser
 • Russere
 • Europas 2. største havn
 • Maritime virksomheder, special byggeri af offshore skibe.
 • Logistik
 • Civile luftfartindustri
 • Medier  og IT, samt en del indenfor gaming industrien
 • Bæredygtighed i forhold til alternative energiformer
 • Life Sciences,forskning og produktionsapparat inden for medicinalindustrien, bioteknologi og farmaceutiske virksomheder.

Oberbürgermeister Hamburg

Socialdemokraten Peter Tschentscher har dannet regering med partiet de grønne, siden 2018.

I forbindelse med dannelse af en føderal regering, har SPD og Unionen indgået en koalition, hvilket betød at tidligere borgmester Scholz er afgået som borgmester og blev udnævnt til Tysklands finansminister.

Ny borgmester i Hamburg er Peter Tschentscher, ligeledes fra SPD.

Næste gang der er valg til “Hamburgische Bürgerschaft” er i år 2025

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.