“Christstollen” – en eksportsucces fra Sachsen!

“Christstollen” – en eksportsucces fra Sachsen!
Einen Butterstollen begutachtet ein Bäckermeister am Montag (16.11.2009) zur öffentlichen Stollenprüfung in Dessau-Roßlau. Geprüft wird das Weihnachtsgebäck im Auftrag des Instituts für Qualitätssicherung von Backwaren nach fünf ausgewählten Kriterien. Neben dem Geruch und Geschmack wird auch die Form und Elastizität bewertet. Insgesamt 33 Bäckereien aus Sachsen-Anhalt haben ihre Stollen zur Prüfung angemeldet, die in Zeitz und Magdeburg fortgesetzt wird. Die Palette reicht vom traditionellen Butterstollen bis zu modernen Kreationen, wie dem Kirschstollen. Foto: Hendrik Schmidt/lah +++(c) dpa - Report+++

Man kommer ikke udenom begrebet “Christstolle” på et tysk veldækket kaffebord ved juletid. Det er nærmest på højde med vores traditioner for klejner i Danmark.

Første gang man hørte om begrebet “Christstolle” var i 1474, hvor betegnelsen var skrevet på en regning i forbindelse med leverancer til hoffet i Dresden. Navnet på kagen refererer til jesubarnet, der ligger svøbt i et hvidt klæde. Deraf formen på brødet og det hvide flormeslis der skal symbolisere netop det hvide klæde. Selve opskriften er en hemmelighed og der er nogle grundlæggende elementer der skal indgå i kagen, så som rosiner, mandler, appelsiner og citronskal, dertil selvfølgelig en dej, der ikke fornægter at den også indeholder rom.

I mange butikker kan man købe forskellige størrelser på denne kage og det er også i disse online shopping tider muligt at købe kagen direkte hos en af de mange leverandører i Dresden, et af disse eksempler er bageriet Stollen-aus-Dresden.

Der findes mange forskellige “Stollen” og det der er den bærende karakteristika for denne kage er, at den består af en tung og klæg gærdej overvejende med tørret eller karameliseret frugt.

  • Mandelstollen,
  • Quarkstollen,
  • Marzipanstollen,
  • Mohnstollen,
  • Butterstollen

Den smager ret godt og skal man øge sit indtag af kalorier, kan der fint glides et let lag smør henover kagen – men den er tung nok i sig selv. God appetit.

Skulle man have lyst til at prøve kræfter med at bage den og er frisk på en original opskrift på tysk, så værsgo HER.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.