Bayern

Bayern – den rige delstat mod sydøst. Her kommer en påstand: jeg tror, at rigtig mange danskere kender Bayern. Nogle fordi det handler om fodbold, andre fordi det hander om øl og for dem, der rejser, er Bayern et utroligt smukt og dragende sted at opholde sig.

Det er Tysklands største delstat og har München som hovedstad. Tjekkiet og Østrig grænser op mod delstaten, og indenrigs er det Baden-Württemberg mod vest og Hessen mod nordvest, Thüringen mod nord og Sachsen mod nordøst. Det kombinerer de kuperede områder mod nord, skov og landbrug mod vest og starten på alperne mod syd. Der er masser af natur og gode muligheder for at vandre og føle sig umådelige lille, især i skyggerne af de kæmpe bjerge, der tårner op. En af dem er Zugspitze, der med sine 2962 meter er Tysklands højeste bjerg, som ligger sydvest i delstaten.

Bayern er også andet end Oktoberfest

Folkelighed og festivitas med øl og pølser i centrum. Det kan Tyskland generelt skabe, men i særdeleshed i Bayern. Her kommer de berømte Nürnberger Rostbratwürste til deres ret. Man kan spise mange af dem, og de har en helt specielt krydret smag og kan sagtens tåle at få længe på grillen. Kan man se de blå/hvide ternede duge for sig, det store glas med en velskænket fadøl, den varme sauerkraut til lyden af de smukke toner af Bayrischer Defiliermarsch for sig? Jeg kan. Det er stemning, og det er næsten lige før, at vi tager hinanden under armene og gynger i takt til musikken.

Sproget i Bayern

At lære bayrisch er selv for en tysker noget af en udfordring, men igen, det er også en udfordring at lære plattysk og frisisk, som der jo tales i Schleswig-Holstein og Niedersachsen. Nogle vil mene, at bayrisch er så specielt, mest fordi der er mange vokallyde, da o, a, i ofte er i spil.

Gennem tiderne er det lykkes musikere og skuespillere at bryde ud på landsdækkende tv og stadig synge på bayrisch. En af disse grupper er Spider Murphy Gang, som var rigtig store i 1980´erne. Til de mere politisk interesserede kan mange sikkert stadig huske Franz-Josef Strauß, der var ministerpræsident i Bayern fra 1978 til 1988, der stolt henvendte sig i diverse talkshows med sin dialekt (let moderat i forhold til Hochdeutsch)

Faktaboks

70552 km²

12 843 500

1,45 børn pr. familie

1.370.918 personer

De største grupper i antal udlændinge:

 • Tyrkere
 • Rumænere
 • Polakker
 • Italienere
 • Østrigere
 • Metalindustrien
 • Elektroindustri
 • Bioteknologiske virksomheder
 • Medicinalteknologiske virksomheder
 • Miljø og klimatekniske virksomheder
 • Life Sciences,forskning og produktionsapparat inden for medicinalindustrien, bioteknologi og farmaceutiske virksomheder.

                                                                                                                                                                                                                       Markus Söder fra CSU – Christlich Soziale Union har ledet regeringen siden 2018. CSU har siden 2013 haft flertallet alene.

Söder har afløst Horst Seehofer, der i marts 2018 er blevet udnævnt til Indenrigsminister i Tyskland.

Der har nu været valg i Bayern, den 14. oktober og Marcus Söder vil formentlig indgå koalition med “Freien Wähler” Den 6. november 2018 blev regeringen Söder II dannet, netop sammen med ovennævnte parti.

Næste valg er i 2023

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.