Baden-Württemberg, den store delstat i sydvest (alene navnet smager godt) skiller sig markant ud fra de øvrige delstater, da man som den eneste delstat havde en folkeafstemning i 1951 om, hvorvidt de 3 store områder “Württemberg-Baden, Württemberg-Hohenzollern og Baden” kunne enes om at skabe én delstat og med ét fælles navn. Den officielle indlemmelse i Bundesrepublik Deutschland kom så den 25. april 1952 under netop navnet Baden-Württemberg!
Delstaten består, som alle de øvrige delstater, af Stadt- und Landkreise og igen yderligere af “Gemeinden” (kommuner).

Frankrig og Schweiz støder med deres respektive landegrænser op til Baden-Württemberg, og dette har selvfølgelig betydning i de regioner, der har deres placering i et grænseområde. Som hos os i Danmark, hvor vi har mindretal og samarbejde henover grænsen, har de det selvfølgelig også her. I grundskolen kan man enten have engelsk eller fransk fra 1. klasse, og det er for at styrke de sproglige kvalifikationer med henblik på, at man gerne vil samarbejde henover grænsen. Med Schengen aftalen opleves en egentlig grænse mellem Frankrig og Tyskland ikke så markant, som den selvfølgelig gør, når man skal til Schweiz, der som bekendt ikke er medlem af EU. Der kan søges om “Grenzgängerbewilligungen” (adgang for pendlere til at krydse grænsen uden arbejdsvisum), og i 2016 fik omkring 58000 personer et sådan pendlerbevis.
Der er selvfølgelig andre følgevirkninger såsom grænsehandel, hvor især Schweizere kommer til de mange indkøbsmuligheder i de sydlige regioner i Baden-Württemberg. Visse steder er omsætningen øget med 70 procent, grundet de markant lavere priser, der er i Tyskland. Det er tilsvarende det samme med den danske grænsehandel, hvor rigtig mange danskere handler stort ind og kan spare en del på især slik og alkohol mm.
Læs mere om delstaten på deres officielle hjemmeside her
Derudover kan det for den nysgerrige være ganske interessant at sætte sig ind i de særlige dialekter – mundarter -, der tales i delstaten. En af dem er “Alemannisch”, som primært tales i den sydlige del af landet og Fränkisch, der tales i den nordlige del. Begge indeholder nogle helt særlige vendinger, der selv for en “Hochdeutscher” (svarende til betegnelsen rigsdansk) er en stor udfordring. Måske er det netop årsagen til, at delstaten meget selvbevidst har et motto, som hedder “Wir können alles, Außer Hochdeutsch” ( Vi kan alt, på nær højtysk).
Lidt inspiration til ganen må utvivlsomt være Spätzle (der mest minder om pasta, men bestemt ikke er det) samt Schwarzwälder Kirschtorte (en lagkage med kirsebær som hovedingrediens). Skulle de så serveres af en servitrice med de helt særlige nationalhatte “Bollenhut” og ovenikøbet på det gigantiske slot “Hohenzolleren“, så ville nogle af de karakteristiske elementer for den smukke delstat være samlet i én oplevelse.

Faktaboks
35.751,34 km2 |
10.879.618
43,3 år
1,46 børn pr. familie
1.411.877 personer
De største grupper i antal udlændinge:
- Tyrkere
- Italienere
- Rumænere
- Kroater
- Polakker
- Grækere
- Træindustrien
- Metalproduktion
- Bilindustrien
- Kemi
- Information- og kommunikations teknologi